Postup vaření sójového masa
Potřebné suroviny
- sójové maso (granulát, plátky, kostky, ...)
- sůl
- voda
Postup přípravy
Základní zásady při úpravě sójového masa
Postup 1: Sójové maso zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat 15 až 30 minut podle velikosti sójového masa. Sója, stejně jako i další luštěniny, obsahuje tzv. oligosacharidy, které způsobují zažívací potíže (nadýmání). Pokud chceme předejít těmto potížím při konzumaci sójového masa, doporučujeme druhý postup, kdy se značná část oligosacharidů uvolní vařením a vylijeme je s nadbytečnou vodou.
Postup 2: Čím déle se sójové maso vaří, tím je stravitelnější. Vaříme jej proto ve větším množství mírně osolené vody.
Doba vaření záleží na druhu masa:
- granuláty vaříme minimálně 20 min,
- kousky, kostky, nudličky a plátky vaříme minimálně 30 min.
Poté sójové maso vložte do cedníku a nechte odkapat, případně nadbytečnou vodu vymačkejte. Tuto vodu dále nepoužívejte!